Ha
Ha je ostřím Katany. Tato část čepele je diferenciálně kalená, a proto má mnohem větší tuhost a tvrdost než zbytek čepele. Také její HRC se liší od zbytku čepele.
Ha : rovnováha mezi tvrdostí a ostrostí
Důležitá je ideální kombinace tvrdosti a ostrosti, protože příliš ostrá čepel bude velmi tenká a mohla by se zkřehnout nebo dokonce zlomit.
Mnoho začátečníků si myslí, že pro řezání je naprosto nezbytné ostré a velmi jemné ostří. Ostří Niku (které je vizuálně méně jemné) je však ještě účinnější, protože je silnější a dokáže proříznout pevnější materiály, i když to tak nevypadá.
Jak naostřit Katanu
Pokud se chcete dozvědět více o ostření čepele, abyste získali nové ostří Katany, nebo jen pro své vlastní znalosti, zde je video, které ukazuje, jak se to dělá !
Brusné kameny na Katany lze snadno najít na internetu.
Brusné kameny pro Katany
Brusné kameny na Katany lze snadno najít na internetu. Japonské brusné kameny jsou speciálně navrženy k broušení čepelí katan a dalších japonských mečů. Jsou k dispozici v různých zrnitostech, které umožňují dosáhnout požadované úrovně ostrosti čepele.
Opatření při ostření
Je důležité seznámit se se správnými technikami ostření, aby nedošlo k poškození čepele nebo snížení jejího výkonu. Ostření Katany vyžaduje trpělivost a přesnost, aby byla zajištěna optimální ostrost a zachována krása meče. Pokud si nejste jisti, zda jste schopni katanu správně naostřit, raději si pozvěte zkušeného odborníka.